Dakwah menerusi PUBG, bukan ajar jadi pengganas

"KAMI bukan pengganas dan tidak ajar remaja menjadi pengganas. Program ini hanya bertujuan merapatkan hubungan bersama ummah," kata anggota kumpulan UNIC, Mohd Fakhrul Radhi Khamarudin, 33, atau Fakhrul.

Fakhrul menzahirkan kekecewaan sebaik pertandingan Player Unknown's Battlegrounds (PUBG) UNIC yang dianjurkan di Gombak, Selangor pada Ahad lalu dilabel sebagai aktiviti keganasan.

Menurutnya, dia dikritik hebat di Instagram (IG) kononnya permainan atas talian itu membentuk peserta menjadi jahat dan ganas.

 

Katanya, ada individu menuduh kumpulan nasyid tidak sepatutnya mencemar kesucian Islam menerusi permainan tembak menembak.

"Aktiviti ini dirancang sudah lama dan dibuat secara dalaman di pejabat (kami). Tujuan sebenar kami mahu mendekati remaja dan ia terpulang niat masing-masing," katanya dihubungi Harian Metro, hari ini.

Menurutnya, program bermula 10 pagi hingga 6 petang itu menyaksikan 30 peserta berusia 14 tahun hingga 20-an menyertainya dan berjalan lancar.

"Ada seorang remaja lelaki menyertai pertandingan ini dan baru terbabit kemalangan jalan raya. Dalam keadaan luka dan berseluar pendek dia beritahu mahu melihat program anjuran kumpulan nasyid.

"Kami tidak menolaknya sebaliknya melayan sama rata. Tiba waktu Zuhur semua peserta menunaikan solat berjemaah termasuk remaja yang kesakitan ini," katanya.

Katanya, dia mengajar remaja itu solat dan wuduk cara orang sakit dengan harapan individu itu dapat berubah.

"Remaja bermasalah tidak akan ke masjid atau berjumpa mufti sebaliknya melalui program sebegini. Kami ambil peranan untuk membentuk kebaikan bukan mengajar mereka menjadi pengganas," katanya.

Begitu juga penyertaannya dalam Muzikal Lawak Superstar, Fakhrul mahu mendekati artis lain dan dalam masa sama menyelitkan kebaikan serta akhlak.

Tentang Kami

 Kenali BatuBersurat Langganan Emel       ◊ Hubungi Kami
Langgan batubersurat hari ini untuk menerima ringkasan berita harian terus ke inbox anda. Kami menghargai maklumat anda, dan kami tidak akan spam inbox anda dengan emel yang banyak.

                    Batu Bersurat,

                    A99, Jalan Tuanku 2,

                    Salak South Garden,

                    57100 Kuala Lumpur,

                    MALAYSIA

batubersurat.com adalah portal yang mengumpulkan berita dan info berkaitan Islam, dikutip dari pelbagai sumber dengan tujuan untuk memudahkan dan meningkatkan pengetahuan pembaca mengenai perkembangan Islam dan dunia Islam mengikut segmen yang disediakan.

   

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…