Jom buat 300 kebaikan dalam 2 saat ketika berjalan

TIDAK susah untuk membuat kebaikan dalam Islam. Tanpa kita sedari, perkara kecil yang dilihat remeh sebenarnya boleh menjadi lubuk pahala sekiranya kita mengamalkan sebaik mungkin.

Read more ...

Program korban bakal agih 500 ekor lembu di Republik Chad

KUALA LUMPUR – Program ibadah korban di Republik Chad, Afrika yang dianjurkan sejak tahun 2016 kini diteruskan pada tahun ini bagi memberi peluang kepada masyarakat Islam di Malaysia membantu meringankan beban dan penderitaan saudara seagama di negara berkenaan.

Read more ...

Makmum baca al-Fatihah agak kuat

Apakah hukumnya makmum membaca surah al-Fatihah agak kuat sehingga mengganggu jemaah di sebelahnya. Situasi ini sering berlaku di mana-mana surau atau masjid. Mohon penjelasan ustaz. - ABU, Maran

Read more ...

Doa dan mujahadah pupuk sifat istiqamah

ISTIQAMAH senang dilafazkan tetapi sukar untuk dilaksanakan terutama dalam kebaikan. Beberapa hal utama yang boleh membantu untuk istiqamah seperti yang dipetik daripada Syarah Hadis Istiqamah oleh Syeikh Profesor Dr. Abdul Rozzaq al-Badr ialah doa.

Read more ...

Huffaz istimewa

NAJA Hudia Afifurahman (kiri) bersama ibunya, Dahlia Andayani ketika ditemui di KLCC. FOTO Nurul Shafina Jemenon.

BIARPUN disahkan menghidap Cerebral Palsy atau lumpuh otak sejak kecil, siapa sangka dengan kuasa Allah SWT, kanak-kanak lelaki ini mampu menghafaz 30 juzuk al-Quran dalam tempoh 10 bulan saja.

Read more ...

Turki: Perjuangan, pengharapan

TANGGAL 15 Julai 2016 nyaris-nyaris meragut demokrasi di Republik Turki. Peristiwa hitam tersebut diingati rakyat Turki saban tahun dengan perasaan bercampur baur antara sedih, marah dan syukur. Tahun ini rakyat Turki menyambut ulang tahunnya ketiga bagi memperingati kegagalan cubaan rampasan kuasa yang telah mengorbankan darah rakyat Turki sendiri. Turki mengiktiraf tarikh tersebut sebagai hari kemenangan rakyat.

Read more ...

Batu bersurat Terengganu bukti peradaban Islam alam Melayu

KUALA LUMPUR: Kewujudan Batu Bersurat Terengganu membuktikan peradaban Islam di alam Melayu setanding dengan tamadun dunia termasuk dalam bidang sains dan ilmu falak.

Read more ...

Air mata ibu sebelum ke Tanah Suci

SUASANA hiba dan sebak menyelubungi pekarangan Unit Forensik Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), semalam dengan kehadiran lebih 50 kenalan kepada Muhammad Hamadi Zakaria, 31, dan Nur Syuhadah Zaini, 31.

Read more ...

Manfaatkan inisiatif e-Taib

MENUNAIKAN fardu haji tidak semudah kita menyebutnya. Sebab itu barangkali ibadat ini diletakkan pada tangga terakhir rukun Islam yang lima. Maknanya, orang yang melaksanakan fardu haji ini semestinya sudah melaksanakan kesemua empat rukun yang lain. Haji melengkapkan rukun Islam.

Read more ...

Hukum khunsa jadi imam

TIADA siapa minta untuk dilahirkan tidak normal termasuk mempunyai dua kelamin atau khunsa. 

Persoalannya, bolehkah golongan tersebut menjadi imam kepada jemaah lelaki atau wanita lain.

Read more ...

Kebebasan mutlak cetus bencana

LIBERALISME adalah fahaman yang menuntut kebebasan hidup tanpa batasan kerana kononnya untuk menjaga hak asasi manusia.

Fahaman itu mengajak umat Islam berfikir dengan bebas mengikut logik akal semata-mata dengan mengetepikan ajaran agama Islam yang berpandukan kepada al-Quran dan al-Sunnah.

Read more ...

Mengapa doa tidak makbul?

SETELAH tidak henti-henti berdoa, pernahkah anda merasakan doa seperti tidak diterima oleh Allah, malah pelbagai ujian pula menimpa?

Sedangkan Allah berjanji dalam firman-Nya bermaksud: “Berdoalah kepada-Ku, pasti akan aku kabulkan doamu.” (al-Mukmin: 60)
Read more ...

Hindari penyakit was-was

SESETENGAH orang sering mempunyai perasaan was-was dalam perbuatannya termasuk ketika melakukan ibadah. Apa yang dibimbangkan, perasaan itu jika dibiarkan akan berlarutan menjadi satu penyakit lebih kronik.

Read more ...

Doakan orang bersalah agar jadi baik

BOLEHKAH menghebahkan keburukan orang dianggap soleh, tetapi sebenarnya dia pembohong mengenai banyak perkara?

Dalam menjawab persoalan ini, kami bahagikan kepada dua:

Read more ...

Petua murah rezeki dan dijauhi kesulitan

PELOPOR Sufi, Abu Yazid Al Busthami pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya dilihat sentiasa berkerut.

Dengan murung lelaki itu mengadu, “Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya saya tidak pernah terlepas beribadah kepada Allah SWT. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?”

Read more ...

Jangan jadi ibu bapa derhaka

ANAK yang melupakan ibu bapa sering dilabelkan sebagai anak derhaka. Namun, pernahkah anda mendengar istilah ibu bapa derhaka?

Ibu bapa derhaka adalah mereka yang tidak menjaga sebaiknya amanah diberikan Allah SWT kepada mereka iaitu anak-anak. Sebaliknya, mereka menzalimi si anak bukannya mendidik kanak-kanak itu mengikut apa yang diperintahkan Allah.
Read more ...

Gambaran ngeri neraka

NERAKA adalah tempat yang Allah SWT cipta buat manusia yang ingkar perintah-Nya.

Manusia berdosa yang tidak memohon keampunan Allah SWT juga adalah golongan menempah ruang ke neraka.

Read more ...

Hukum membaca al-Quran tulisan rumi

RAMAI menyedari kelebihan membaca al-Quran dalam kehidupan harian dan ganjaran di akhirat kelak, kerana itu, umat Islam digalakkan untuk membaca dan memperelokkan bacaan agar tergolong dalam kalangan mereka yang dimuliakan.

Read more ...

Sultan pendaulat Islam

SEJARAH membuktikan Islam berkembang di Tanah Melayu dengan peranan istana yang berkesan.

Pemerintah Kerajaan Melaka yang diketuai sultan berperanan menyebarkan Islam dengan menyambut baik usaha dakwah dilakukan oleh pendakwah.

Read more ...

Waspada serangan pandangan mata

SETIAP perbuatan yang ingin dilakukan perlu difikirkan baik dan buruknya, bukan hanya pada diri sendiri tetapi juga pasangan, anak-anak, keluarga terdekat dan masyarakat yang secara tidak langsung akan terasa ‘bahangnya’ akibat daripada perlakuan kita.

Read more ...

Ahmad berpengalaman 13 tahun bekalkan makanan buat jemaah Malaysia

MAKKAH, 20 Julai (Bernama) -- Keceriaan serta perasaan bangga jelas terpancar di wajah Pengurus Alwafa Catering and Services Ahmad Abdullah apabila menceritakan pengalamannya selama 13 tahun membekalkan makanan buat jemaah haji Malaysia.
Read more ...

Umat Islam haram sambut perayaan bukan Islam?

KUALA TERENGGANU 29 Julai - Mana-mana perayaan bukan Islam yang berbentuk agama sepenuhnya adalah haram disambut serta diraikan oleh umat Islam di negara ini.

Read more ...

Doa tinggal maksiat

MENJADI manusia sempurna itu mustahil, namun menjadi manusia yang lebih baik daripada hari semalam itu boleh diusahakan.

Read more ...

Usah cipta alasan elak tunai haji

Kira-kira tiga juta orang di Malaysia sudah mendaftar untuk menunaikan fardu haji. Ini adalah sebahagian daripada 9.3 juta pendeposit di Tabung Haji (TH) pada 2018. Dengan jumlah seramai itu, tempoh menunggu untuk menunaikan haji juga semakin lama iaitu 116 tahun.

Read more ...

Solat bagi terlantar sakit

Seorang sahabat saya terlantar di hospital akibat pelbagai komplikasi penyakit dan pada badannya terdapat berbagai jenis alatan. Saya ingin bertanya kepada ustaz tentang kaedah atau cara terbaik untuk sahabat saya ini menunaikan solat memandangkan terdapat juga kantung kencing di katilnya.

ASRI, Kuala Pilah.
Read more ...

Sumbangan lembu korban kenduri gelandangan

KUALA LUMPUR 23 Julai - Tiga NGO iaitu Aku Anak Chow Kit, Laskar4Life dan Komuniti Jalan Abdul Rahman Idris tampil lagi dengan projek Kenduri Korban dengan kerjasama Sekolah

Read more ...

Laksana ibadah korban di Chad

BUAT tahun kedua berturut-turut, Aqiqah Qurban For Ummah (AQ4U) akan melaksanakan program ibadah korban dan akikah pada musim haji tahun ini.

Selain beribadat kepada Allah SWT, program tersebut bertujuan membantu umat Islam yang kurang bernasib baik di Chad, Afrika.

Read more ...

Era baharu peguam syarie

PADA awalnya, profesion guaman syarie diamalkan oleh peguambela dan peguamcara sahaja. Dalam erti kata lain, hanya peguam sivil dibenarkan beramal di mahkamah sivil dan mahkamah syariah.

Read more ...

Bijak urus kewangan demi korban

Kira-kira tiga minggu lagi umat Islam di seluruh dunia akan menyambut Aidiladha. Tentu sekali perayaan ini sinonim dengan ibadah korban yang sangat digalakkan dan dituntut agama.

Read more ...

Masjid Al Ghazali tanda ingatan buat mangsa MH17

LIMA tahun tragedi MH17 berlaku dan hanya Masjid Al Ghazali yang terletak di Jalan Depo, Petra Jaya, Kuching menjadi tanda ingatan terhadap Allahyarham Tambi Jiee sekeluarga.

Tambi meninggal dunia bersama isteri Ariza Ghazalee dan empat anak mereka, Muhammad Afif, Muhammad Afzal, Marsha Azmeena dan Muhammad Afruz selepas pesawat Penerbangan Malaysia MH17 dinaiki ditembak jatuh di timur Ukraine.

Read more ...

Jangan sampai orang sebelah ‘angkat kaki’

ISLAM memandang serius isu kebersihan. Bukan sahaja diletakkan sebagai sebahagian daripada iman, kebersihan mencerminkan keperibadian seseorang Muslim tersebut.

Read more ...

Dakwah dengan teladan

MEMPAMERKAN teladan diri yang baik lebih senang diikuti oleh sesiapa di sekeliling kita. Itulah kaedah mengajak orang dengan ‘al-Qudwah al-Hasanah’.

Read more ...

Sengsara mangsa perang

KHALED al-Bakour yang berusia empat tahun cuba menyembunyikan dirinya di dalam bilik tidur bersama dua abangnya apabila dinding rumah konkrit itu jatuh menimpanya membuatkan dia tersepit di bawah runtuhan akibat serangan kapal perang Syria.

Read more ...

Wanita Muslimah celik sejarah

WANITA mempunyai peranan istimewa dan tersendiri dalam membentuk generasi yang akan menyambung mata rantai perjuangan menegakkan sistem Islam di atas muka bumi ini. 

 
Read more ...

Doakan orang bersalah agar jadi baik

BOLEHKAH menghebahkan keburukan orang dianggap soleh, tetapi sebenarnya dia pembohong mengenai banyak perkara?

Read more ...

Tabayyun bendung maklumat negatif

PERKEMBANGAN teknologi hari ini semakin mendedahkan kecanggihannya. Teknologi baharu dicipta bagi memenuhi keperluan kehidupan masyarakat yang semakin berminat bersaing menggunakan alat canggih itu bagi mendapatkan berita dan maklumat mengenai pelbagai isu di sekeliling mereka.

Read more ...

Rebut peluang kerjasama pelancongan Turki

SAYA berpeluang melawat Turki baru-baru ini dan melihat sendiri keadaan politik, ekonomi, sosial dan budaya negara itu.

Saya bersama delegasi sembilan wakil media Malaysia, menerima jemputan dan tajaan Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan Turki, Kedutaan Turki di Malaysia dan Turkish Airlines.

Read more ...

Hukum ke masjid dengan mulut bau durian

KEBELAKANGAN ini ramai yang memuat naik status berkaitan durian dalam media sosial lebih-lebih lagi sekarang ini merupakan musim ‘raja buah’ tersebut.

Read more ...

Yakini azab di alam barzakh

SESEORANG yang melakukan dosa di dunia dan tidak sempat bertaubat, maka itu sudah cukup untuk mendatangkan azab kubur buatnya.

Read more ...

Lindungi diri ketika tunai ibadat haji

SETIAP umat Islam yang berkemampuan tanpa mengira jantina, pangkat dan usia apabila cukup syarat, mereka wajib menunaikan rukun Islam kelima iaitu menunaikan haji.

Read more ...

Solatlah sebelum kamu disolatkan

KESIBUKAN melaksanakan tugasan harian bukan alasan meninggalkan solat. Ini kerana solat fardu merupakan tiang agama dan perkara pertama yang akan dihisab oleh Allah SWT pada hari pembalasan kelak.

Read more ...

Bersangka baik damaikan jiwa

BERSANGKA baik merupakan sifat yang dituntut dalam Islam kerana ia dapat mengelakkan diri daripada menuduh orang lain melakukan kejahatan atau keburukan di samping menghindarkan daripada fitnah. 

Read more ...

Tinggal harta tanpa waris

ARWAH bapa tidak pernah membuat wasiat terhadap tanah kebun sawit yang diusahakan ketika hidupnya.

Bagaimanapun, selepas dia meninggal dunia, saya memohon untuk menjadi pemegang mutlak tanah berkenaan.

Read more ...

Penyusuan dalam Islam

Penyusuan dikenali dengan Ridha’ atau Radha’ dan dimaksudkan dengan Radh’an, Ridha’an, dan Radha’an iaitu menghisap susu, Ardha’ah dengan maksud menyusu bayi. 

Read more ...

Tiada panggilan sebaik panggilan Ilahi

SEMUA umat Islam tentunya ingin khusyuk dalam solat supaya ibadah yang didirikan itu sempurna. Ketika itu, perhatian dan sepenuh minda hanya tertumpu kepada Allah SWT, bertepatan dengan tujuan kita bersolat iaitu untuk mengingati Allah.

Read more ...

Hebatnya ujian hati di Tanah Suci

PELUANG menunaikan ibadah haji adalah panggilan yang sering dinanti-nantikan terutama dalam kalangan mereka yang sudah mendaftar sebagai calon. 

Tempoh giliran menunggu mencecah 116 tahun menyebabkan ramai yang sentiasa berharap nama mereka tersenarai setiap kali tiba musimnya.

Read more ...

Tuah jemaah berusia 101 tahun

MEKAH 22 Julai - Siapa tidak terkejut. Seorang nelayan dari sebuah kampung di Kudat, Sabah, tiba-tiba diberi layanan seperti tetamu kenamaan sebaik sahaja menjejak kaki ke tanah suci, Mekah Al Mukaramah.

Read more ...

Bolehkah makan masakan bukan Muslim?

PERSOALAN tentang boleh atau tidak orang Muslim makan makanan yang dimasak oleh seseorang yang bukan Muslim sering menjadi tanda tanya dan kekeliruan dalam masyarakat sehingga kini.

Read more ...

Al-Sultan Abdullah tawaduk, pandang tinggi jasa 'tok guru'

PEKAN: Setiap kali bersua dengan Datuk Abd Mutalib Mohd Ali, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, tidak segan silu merujuk beliau sebagai tok guru.

Read more ...

Memahami tersurat, tersirat

MEMAHAMI yang tersurat sama ada dalam bentuk tulisan, ucapan atau kenyataan lumrah terjadi kepada manusia. Yang ditulis terkandung maksud tertentu untuk memberi maklumat kepada pembaca. Yang diucapkan juga terkandung mesej supaya khalayak memahami apa yang hendak disampaikan. Kenyataan yang dikeluarkan bertujuan memberitahu umum tentang isu dan persoalan berbangkit.

Read more ...

Tentang Kami

 Kenali BatuBersurat Langganan Emel       ◊ Hubungi Kami
Langgan batubersurat hari ini untuk menerima ringkasan berita harian terus ke inbox anda. Kami menghargai maklumat anda, dan kami tidak akan spam inbox anda dengan emel yang banyak.

                    Batu Bersurat,

                    A99, Jalan Tuanku 2,

                    Salak South Garden,

                    57100 Kuala Lumpur,

                    MALAYSIA

batubersurat.com adalah portal yang mengumpulkan berita dan info berkaitan Islam, dikutip dari pelbagai sumber dengan tujuan untuk memudahkan dan meningkatkan pengetahuan pembaca mengenai perkembangan Islam dan dunia Islam mengikut segmen yang disediakan.

   

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…