Tanah Wakaf Boleh Dimanfaatkan Untuk Kumpulan B40

KUALA LUMPUR (Bernama) --Isu perumahan terutama bagi kumpulan berpendapatan rendah (B40) terus menjadi polemik memandangkan kos sara hidup yang tinggi serta harga rumah yang terus meningkat.

Keberkesanan dakwah melalui kecerdikan dai

SALAH satu sebab Walisongo (wali sembilan) berjaya mentarbiah jutaan penganut Hindu dan Buddha di tanah Jawa, Indonesia supaya memeluk Islam pada abad ke-14 adalah kerana kebijaksanaan mereka bermain dengan sentimen budaya.

Realiti kesalahan qazaf kes liwat

MAHKAMAH Syariah di negara ini perlu diperkasa semula bagi membolehkan kesalahan jenayah syariah ditangani lebih berkesan, selaras kehendak syarak.

Persoalan ini dikemukakan berikutan terdapat kekeliruan apabila berlaku kes jenayah seperti liwat, sama ada laporan qazaf terpakai untuk kes berkenaan. Ini kerana beberapa negeri menolak laporan qazaf untuk kes liwat yang hanya terpakai bagi kes zina.

Batasan aurat sepupu

SEKARANG saya tinggal bersama ibu mentua di Seremban, Negeri Sembilan kerana isteri baru melahirkan anak sulung kami. 

Bagaimanapun, di dalam rumah berkenaan turut dihuni sepupu lelaki isteri yang menumpang sementara menunggu mendapat pekerjaan tetap. 

Imam, makmum berbeza mazhab

1. Seorang makmum mengerjakan solat fardu secara berjemaah. Adakah diharuskan dia mengulangi solat fardu itu dengan imam dan jemaah yang sama atau disyaratkan jika dia hendak mengulangi solat fardu itu mestilah dengan imam lain dan bersama jemaah lain?

Lembut dalam berdakwah

AL-MAW’IZAH al-Hasanah bererti nasihat, peringatan atau pengajaran yang baik. Dari segi istilah, al-Maw’izah al-Hasanah bermaksud membawa contoh yang menarik serta mengingatkan sasaran dakwah dengan al-Quran dan menyanggah tentangan mereka dengan baik.

Tak campur tangan tetapi pelawa

Keterlaluan! Itu sahaja ungkapan yang paling sesuai digunakan terhadap sebarang usaha yang cuba melibatkan pihak bukan Islam mengkaji semula sukatan subjek Pendidikan Islam di Sekolah Kebangsaan.

Apa rasionalnya usaha ini dilakukan dengan merujuk kepada entri awal Facebook milik Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching berhubung perkara tersebut. Bagaimanapun entri itu kemudiannya dipadamkan selepas mendapat keceman pelbagai pihak.

Nilai hantaran perkahwinan terlalu tinggi

Apa pandangan ustaz tentang trend masyarakat mutakhir ini apabila menetapkan nilai hantaran perkahwinan anak perempuan mereka yang dilihat semakin tinggi dan membebankan. Kadang-kadang terpaksa bakal suami membuat pinjaman peribadi dengan pihak bank untuk menampung perbelanjaan perkahwinan. - AYUB, Batu Pahat.

Suami isteri warga Palestin mahu sumbang pembangunan Gaza

PUTRAJAYA - Pasangan suami isteri warga Palestin yang menerima ijazah kedoktoran dalam bidang pengurusan pada konvokesyen Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing (Limkokwing), di sini hari ini berikrar untuk membantu memperbaiki taraf hidup penduduk di  Semenanjung Gaza.

Solat penentu kebaikan amalan lain

Solat adalah kunci kebahagiaan junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW. Apabila dapat mencontohi Baginda SAW, sudah pasti kebahagiaan juga akan menjadi milik kita.

Bukan sahaja tuntutan melaksanakan solat fardu, Nabi SAW sangat menjaga solat sunat termasuk solat malam.

Batasan aurat sepupu

SEKARANG saya tinggal bersama ibu mentua di Seremban, Negeri Sembilan kerana isteri baru melahirkan anak sulung kami. 

Bagaimanapun, di dalam rumah berkenaan turut dihuni sepupu lelaki isteri yang menumpang sementara menunggu mendapat pekerjaan tetap. 

Mushaf sentuhan Malaysia

SUDAH termaktub di dalam sejarah, al-Quran itu turunnya di bumi Arab, bukan di Nusantara apatah lagi di Malaysia.

Meskipun turunnya di bumi anbia, kuasa pedoman al-Quran merentasi sempadan dunia, menjadi rujukan manusia tanpa membatasi zaman, warna kulit dan bangsa.

Revolusi salinan al-Quran berlaku dalam dua bentuk

SEMEMANGNYA sudah disebutkan di dalam al-Quran, naskhah daripada Tuhan itu adalah sempurna dan melengkapi kehidupan manusia tanpa membataskan persempadanan negara.

(Video)Wanita Pertama Berhijab Ketuai Pasukan Ketika Dalam Latihan Polis Amerika, Jadi Inspirasi Muslimah

Seorang pelatih polis wanita di Paterson baru-baru ini telah mencipta sejarah apabila muncul pegawai polis wanita bertudung pertama di kawasan berkenaan.

Pegawai yang dimaksudkan ialah Serein Tamimi, wanita Palestinian-American. Beliau telah berjaya menamatkan latihan bersama pasukannya di Bergen County Academies di Hackensack pada 13 June lalu.

Normah Omar dinobat wanita kedua paling berpengaruh

SHAH ALAM - Pengarah Institut Penyelidikan Perakaunan (ARI), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof. Dr. Normah Omar telah dinobatkan sebagai wanita paling berpengaruh dalam bidang Kewangan Islam oleh Cambridge International Finance Advisory.

Kembalikan kehidupan kanak-kanak Syria

S: Apakah impian Aidilfitri awak si comel?

J: Saya mahu berjumpa ayah.

S: Di manakah ayah awak?

J: Dia sudah meninggal dunia!

Mualaf kongsi kisah penghijrahan, warganet ‘terharu’

KUALA LUMPUR - Bukan mudah bagi seorang mualaf untuk berterus-terang dengan ahli keluarga terutama bapa sendiri tentang niat untuk menukar agama.

Walau bagaimanapun, seorang gadis yang dikenali sebagai Isabella Dickson Abdullah bertuah mempunyai seorang bapa yang memahami dan baru sahaja berhijrah ke agama Islam, semalam.

Pengurus jenazah perlu amanah, peka perasaan keluarga

KUALA LUMPUR: Bukan semua berani memandikan jenazah, apatah lagi masyarakat sering dimomokkan dengan gangguan mistik, badi mayat atau perlu menguruskan orang yang tiada pertalian serta penghidap HIV atau AIDS.

Dah hibah, masih dapat manfaat?

Jika pembaca amati, tulisan di kolum ini semakin lama semakin menyentuh isu-isu teknikal kerana pada andaian saya isu asas seperti perlukah harta berpindah milik baru hibah itu sah atau adakah hibah itu melarikan diri daripada faraid, telah terjawab dan difahami. 

Demi keadilan untuk Zakir Naik, wajarlah...

NAMPAK gayanya semakin lantang tekanan terhadap Kuala Lumpur supaya menyerahkan pendakwah terkenal Zakir Naik kepada India dan lebih menakjubkan tekanan tersebut bukan sahaja berpunca dari India tetapi dalam kalangan rakyat Malaysia sendiri.

Takrifan ekonomi Islam

MUTAKHIR ini, semakin ramai cerdik pandai dari pelbagai agama yang menganggap ekonomi sebagai disiplin ilmu pada masa kini telah menyimpang daripada hala tujunya dan menjadi suatu disiplin yang bermasalah (a dismal science). Ilmu pengetahuan ini telah menjadi teknikal semata-mata manakala tujuan besarnya menjadi kabur kerana visi kewujudan yang mendasarinya telah disekularkan.

Kumpul tudung edar untuk tahfiz wanita

KUALA LUMPUR: Sukarelawan solo, Noredawati Zulkifli, 37,(kiri) menyasarkan mengumpul tudung dan selendang pelbagai rekaan untuk diedarkan kepada pelajar tahfiz wanita, yang tinggal di madrasah sekitar Lembah Klang.

“Mewah, Jawatan Tinggi Tapi Jahil Tak Pandai Mengaji,” Hikmah Masuk Penjara, Banduan Jadi Al-Hafiz

Hukuman penjara yang dikenakan kepada sesiapa yang disabitkan dengan kesalahan adalah bertujuan bagi menginsafkan diri pesalah dan memberi pengajaran kepada orang lain. Walaupun hukuman tersebut dianggap sebagai balasan terhadap perbuatan jenayah yang telah dilakukan, namun terdapat juga hikmah yang tersirat di sebalik hukuman yang dijatuhkan kepada seseorang. Begitulah yang dialami oleh seorang banduan yang telah mendapat hikmah daripada hukuman penjara yang telah dikenakan kepadanya.

What is Sahwa, the Awakening movement under pressure in Saudi?

Scholars linked to movement are reportedly on death row, but Sahwa has not always been out of favour with the kingdom.

Sunnah, science to determine months

SEREMBAN: Hari Raya Aidilfitri, which will be celebrated tomorrow, marks the end of Ramadan, when Muslims fast daily between dawn and sunset. The festival, too, heralds the beginning of Syawal in the Islamic calendar.

Palestinian photojournalist at risk of Israeli deportation

For the past five months, Mustafa al-Kharouf has been languishing inside Israel's Givon prison, away from his wife Tamam and their one-and-a-half-year-old daughter Asia, but now he faces deportation to Jordan.

Death penalty under criminal law and syariah

FOLLOWING the United Nations General Assembly’s call in June 2007 for the abolition of the death penalty on the grounds of protecting human rights, the then minister in the Prime Minister’s Department, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz, announced in October 2008 that the Malaysian government was considering withdrawing the mandatory death sentence for drug offences and replacing it with jail terms.

Menghayati fenomena, transformasin suci Aidilfitri

Insya-Allah, beberapa hari lagi kita akan menyambut Aidilfitri, yang mana selalu dijelaskan sebagai kemenangan istimewa untuk merayakan hari selepas sebulan penuh berpuasa.

Hakikatnya Aidilfitri di dalamnya terkandung pelbagai peristiwa yang membawa banyak makna dari segenap sudut, baik iaitu spiritual, sosial, budaya dan harapan.

Disebut spiritual kerana Aidilfitri adalah tradisi keagamaan. Ia berakar keyakinan keagamaan yang bukannya hasil imaginasi manusia, tetapi ajaran yang memang didasarkan pada perintah Allah.

Menangisi Ramadan, merai Syawal

Kedatangan Syawal tentu saja akan disambut dengan penuh kegembiraan oleh seluruh umat Islam namun Ramadan yang masih berbaki perlu diisi dengan melipatgandakan ibadat kerana kita belum pasti adakah berpeluang bertemu lagi dengan Ramadan.

Dakwah jalanan buka mata bukan Islam di Malaysia

KUALA LUMPUR, 2 Jun (Bernama) -- Sejak kebelakangan ini, kaedah dakwah Muslim yang dipanggil dakwah jalanan telah membuka mata ramai rakyat Malaysia khususnya mereka yang bukan beragama Islam di negara ini.

Bekas sukarelawan gereja jadi abang long di madrasah

KOTA BHARU 27 Mei - Seorang pemuda Cina dari Pulau Pinang yang baru memeluk Islam dua tahun lalu kini dalam misi mendapatkan kelulusan tinggi dalam pengajian agama demi memikat hati ibunya kepada agama fitrah ini.

Organisasi amal biayai anti-Islam

WASHINGTON 27 Mei - Majlis Hubungan Ame­rika-Islam (CAIR) men­dakwa beberapa orga­nisasi amal termasuk Fidelity Charity Fund, National Christian Charitable Foundation dan Jewish Communal Fund terlibat dalam membiayai kumpulan anti-Islam.

Air mata tumpah di bumi Lubnan


Pengalaman menyaksikan sendiri kesengsaraan anak-anak kecil di bumi Lubnan, air mata penyanyi rock Ella Aminuddin tidak berhenti-henti mengalir. 

5,000 pelarian terima pek Iftar, 10 tan tepung disalurkan ke Syria

MARE’ (Syria), 28 Mei (Bernama) -- Sebaik berjaya masuk ke Syria kira-kira jam 3 petang Isnin (waktu tempatan), Muslim Volunteer Malaysia (MVM) dan Global Peace Mission (GPM) terus menyampaikan bantuan sumbangan rakyat Malaysia kepada pelarian yang terjejas di wilayah konflik itu.

Graduan universiti Ramadan

KITA kiaskan Ramadan seperti sebuah universiti. Kejayaan di universiti diukur pada kejayaan seseorang menghabiskan silibus wajib dan pilihannya.

Mendidik Anak Berpandukan Al-Quran

KUALA LUMPUR (Bernama) -- Era teknologi ternyata mencabar bagi ibu bapa dalam melaksanakan tugas keibubapaan terutamanya dalam membentuk akhlak dan sahsiah anak namun, ia tidak menghalang Dayang Nurhashimah Ismail untuk mendidik anak tunggalnya menjadi insan berguna. 

Beriktikaf 10 malam terakhir

ANTARA rangkaian ibadat yang dianjurkan Rasulullah SAW pada bulan Ramadan adalah melakukan iktikaf.

Luahan Akmal Nasrullah rentetan kontroversi berbuka puasa di Gurdwara

KUALA LUMPUR 29 Mei - Tindakan Ahli Parlimen Johor Bahru, Akmal Nasrullah Mohd. Nasir yang tetap meneruskan majlis buka puasa di Gurdwara Sahib walaupun mendapat bantahan dan kritikan pelbagai pihak menyebabkan beliau mendapat kecaman di alam maya. 

Tamatnya riwayat Abu Jahal

PERANG BADAR SIRI 4

MEMALUKAN sekali nasib si Abu Jahal, dahulu di Mekah sombong mengutuk serta menindas Rasulullah, tetapi siapa tahu takdir ajalnya ‘diprogramkan’ Allah semenjak azali jatuh pada tangan dua remaja beriman dari kabilah Ansar.

Dua pahlawan muda itu adalah Mu’adh ibn ‘Amru ibn al-Jamuh dan Mu’adh atau Mu’awwidh ibn ‘Afra’ (Sahih Bukhari dan Muslim)

UMAT Islam memperoleh kemenangan besar dalam Perang Badar. GAMBAR 
 

Bekas sukarelawan gereja jadi abang long di madrasah

KOTA BHARU 27 Mei - Seorang pemuda Cina dari Pulau Pinang yang baru memeluk Islam dua tahun lalu kini dalam misi mendapatkan kelulusan tinggi dalam pengajian agama demi memikat hati ibunya kepada agama fitrah ini.

Breaking Fast And Breaking Norms

Cambridge (ENGLAND) (Bernama) -- I had always imagined that if ever I were to buka puasa in a university overseas, it would be with other Muslim students or fellow Malaysians.

Breaking Fast And Breaking Norms

Cambridge (ENGLAND) (Bernama) -- I had always imagined that if ever I were to buka puasa in a university overseas, it would be with other Muslim students or fellow Malaysians.

Kongsi Pengalaman Berpuasa Di Perantauan

Cambridge (England) (Bernama) -- Sering kali saya gambarkan sekiranya saya iftar Ramadan di universiti luar negara, tentunya saya akan berbuka puasa dengan pelajar beragama Islam yang lain atau dengan pelajar dari Malaysia.

Ilmu, pendidikan batasi fahaman keganasan

MENTERI Pendidikan, Dr Maszlee Malik, menyatakan bahawa penyebaran ideologi pelampau atau keganasan hanya boleh dibendung dan dibatasi melalui penerapan pendidikan yang dikuatkan nilai kasih sayang serta empati dalam jangka panjang.

Puasa pupuk kesabaran

PUASA seharusnya menjadi ibadah khusus yang dilakukan penuh adab dan tertib. Apa ertinya berpuasa jika segala larangan semasa berpuasa dilanggar tanpa ada batasan. 

Harga bufet eksploitasi kesucian Ramadan

MELIHAT pakej berbuka puasa dalam iklan atau ruang media, kadang-kadang harganya terlalu mahal sehinggakan tidak masuk akal langsung, apabila hotel atau restoran menawarkan harga bufet sehingga RM170 bagi seorang dewasa.

Peluang baiki bacaan al-Quran

ANTARA amalan sunat yang kerap dilaksanakan sepanjang bulan Ramadan adalah tadarus al-Quran. Bukan hanya di masjid atau surau, tetapi ibadah itu turut dilaksanakan di pejabat.

Trend tadarus pejabat

AMALAN tadarus al-Quran di pejabat bukan budaya baharu, malah ada sesetengah syarikat yang menjadikannya sebagai program tetap sepanjang Ramadan pada setiap tahun. 

Gangguan jin ketika Ramadan

Jika benar syaitan dirantai, mengapakah masih ada kejadian gangguan makhluk halus dalam bulan Ramadan?

Brunei diugut, melampau

TEKANAN demi tekanan yang dikenakan ke atas Brunei Darussalam sejak memperkenalkan kod penal berasaskan perundangan Islam akhirnya memaksa Sultan Hassanal Bolkiah melanjutkan moratorium ke atas hukuman mati kesalahan bersabit dengan kesalahan kes zina, rogol dan homoseksual.

Tentang Kami

 Kenali BatuBersurat Langganan Emel       ◊ Hubungi Kami
Langgan batubersurat hari ini untuk menerima ringkasan berita harian terus ke inbox anda. Kami menghargai maklumat anda, dan kami tidak akan spam inbox anda dengan emel yang banyak.

                    Batu Bersurat,

                    A99, Jalan Tuanku 2,

                    Salak South Garden,

                    57100 Kuala Lumpur,

                    MALAYSIA

batubersurat.com adalah portal yang mengumpulkan berita dan info berkaitan Islam, dikutip dari pelbagai sumber dengan tujuan untuk memudahkan dan meningkatkan pengetahuan pembaca mengenai perkembangan Islam dan dunia Islam mengikut segmen yang disediakan.

   

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…