Zionis luluskan 6,000 permit rumah pendatang haram Yahudi

BAITULMAQDIS: Israel akan membina 6,000 rumah baharu untuk pendatang Yahudi di Tebing Barat, namun hanya meluluskan 700 permit rumah penduduk Palestin.

Sebelum ini, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu memberi petunjuk bahawa Israel mahu menjadikan penempatan Yahudi di Tebing Barat sebagai wilayahnya, ketika beliau cuba meraih sokongan pelampau Yahudi.

 

Bagaimanapun, tindakan itu bertentangan dengan banyak kuasa dunia yang menganggap semua penempatan itu dibina secara haram di atas tanah Palestin.

 

Kebanyakan penempatan haram itu tertumpu di Kawasan C Tebing Barat yang menurut perjanjian damai sementara Oslo pada 1993 dikawal sepenuhnya oleh Israel.

 

Pihak berkuasa Israel, hari ini, memaklumkan bahawa kabinet Netanyahu sudah meluluskan permit untuk 6,000 rumah baharu pendatang Yahudi dan hanya 600 permit rumah penduduk Palestin di Kawasan C.

 

Katanya, nisbah yang jauh berbeza itu perlu untuk mengekang pembinaan haram. - Reuters

 

 

Berita Harian

Tentang Kami

 Kenali BatuBersurat Langganan Emel       ◊ Hubungi Kami
Langgan batubersurat hari ini untuk menerima ringkasan berita harian terus ke inbox anda. Kami menghargai maklumat anda, dan kami tidak akan spam inbox anda dengan emel yang banyak.

                    Batu Bersurat,

                    A99, Jalan Tuanku 2,

                    Salak South Garden,

                    57100 Kuala Lumpur,

                    MALAYSIA

batubersurat.com adalah portal yang mengumpulkan berita dan info berkaitan Islam, dikutip dari pelbagai sumber dengan tujuan untuk memudahkan dan meningkatkan pengetahuan pembaca mengenai perkembangan Islam dan dunia Islam mengikut segmen yang disediakan.

   

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…